Ağız Kokusu Neden Olur?

http://centralhospital.com/

Ağız kokusu (Halitozis) ağızdan nefes yoluyla çıkan kötü koku durumu olarak tanımlanmaktadır.

Ağız kokusu birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunlardan en sık görüleni %85 gibi bir oran ile ağız içi dokulardan kaynaklanır. Kalan yaklaşık % 15’lik ağız kokusu şikayetinin sebebi ağız dışı sebeplerdir.  Ağız içi kaynaklı halitosis, anaerobik bakterilerin organik substratları çürütmesiyle açığa çıkan özellikle volatil sülfür bileşiklerinden kaynaklanmaktadır.

Ağız içi dokulardan  kaynaklanan ağız kokusu

Periodontitis, gingivitis, aft yaraları, dental abseler, ağız içi ülserler, herpetik infeksiyonlar , kandidiazis (fungal infeksiyon), ağız kanserleri, xerestomia (kuru ağız), kötü ağız hijyeni ve buna bağlı olarak dilin dorsalinin plakla kaplanmasıdır.  Tedavisi karmaşık değildir. Ağız içi muayene sonucunda diş hekimi tarafından kolayca teşhis edilir.

Ağız kokusunun tedavi yöntemleri nelerdir?

Ağız kokusu şikayeti olan her 10 hastadan yaklaşık 8 tanesinin sorunu ağız içi dokulardan kaynaklanır. Bunlar arasında da en büyük oran dilin yeterince temizlenmemesinden kaynaklıdır. Diş hekimliğinin konusu olan ağız kaynaklı şikayetler ile ilgili olarak;

  • Ağız kuruluğu var ise, bol su içmek faydalıdır. Ağız kuruluğunda, tükrük ağzı yeterince yıkayamadığından hastanın ağız hijyenini korumak için daha fazla dikkat etmesi gerekir. Şekersiz sakız da hem tükrük salgısını uyarır hem de dişleri mekanik olarak temizler.
  • Ağızdaki tüm restorasyonlar kontrol edilir. Taşkın kenarlı dolgular, ağızdaki protezlerin uyumunun bozuk olması diş hekimi tarafından kolayca teşhis edilebilir. Tedavisi için ağızdaki kötü restorasyonlar değiştirilir.Dişetleri muayene edilir, diş taşı ve dişeti hastalıkları açısından değerlendirilir.
  • Diş taşı temizliği ve diş eti hastalıklarının tedavisi yapılır. Diş eti cepleri ve periodontal rahatsızlıklar tedavi edilmelidir.
  • Hastaya ağız hijyeni eğitimi verilir.
  • Eksik dişler var ise hasta bu tarafı daha az kullandığı için daha fazla diş taşı birikir. Bu eksik dişlerin yerine implant yada  köprü protezi yapılır. Çürükler tedavi edilir. Özellikle yarı gömük dişler gizli ceplere sebep olabileceğinden çekimi gerekebilir.
Ağız dışı dokulardan kaynaklanan ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
  • Solunum sistemi kaynaklı : Sinüs boşluğundan yada akciğerlerden kaynaklanan koku.
  • Sindirim sistemi kaynaklı ağız kokusu : Açlık, diyet, oruç tutmak, bazı mide bağırsak rahatsızlıkları.
  • Gıdalara bağlı ağız kokusu : Sarımsak, soğan, alkol, sigara.
  • Bazı hastalıklardan kaynaklanan ağız kokusu : Karaciğer yetmezliği, Böbrek yetmezliği ( Balık kokusuna benzer ) , Şeker hastalığı (aseton kokusuna benzer ) Metabolizma bozuklukları gibi rahatsızlıklara bağlı ağız kokusu.

Yorum Yaz