Anal İnkontinens (Gaz ve Dışkı Kaçırma)

http://www.florence.com.tr/

Anüs (makat) vücudun çok önemli bir organıdır. Ağızdan alınan gıdaların ve yutulan havanın bağırsaklarda işlenmeleri sonucu oluşan kalıntılarının vücut dışına kontrollü olarak atılmalarını sağlar. Bu kontroldeki bozukluklar dışkı ve gazın istenildiği gibi kontrol edilememesine yani inkontinense yol açar.

Dışkı ve gaz kaçırma, en sık olarak travmalar sonrasında karşımıza çıkar. Bu travmalardan en yaygın görüleni ise doğum travmasıdır. Kadınlar için ilk doğum çok dikkat edilmes14 gereken bir uygulamadır. Eğer normal doğum yapılırken halk arasında “dikişli” olarak tanımlanan epizyotomi kesisi yapılmazsa perine bölgesinde yani halk arasında bilinen tabirle apışarasında yırtıklar oluşabilir. Bu yırtıklar sıklıkla makatı saran kasları da içereceği için onarılsalar bile dışkı ve gaz kaçırma riski ortaya çıkar. Ayrıca uygun yardımdan yoksun doğumlarda dışarıda yırtık olmasa bile içeride yırtıklar oluşabilir. Makatı kontrol eden sinirler gerilerek işlev göremez hale gelebilirler.

Anal fissür (çatlak), hemoroid ve fistül ameliyatları da belirli oranlarda dışkı ve gaz kaçırma sorununa yol açabilirler. Değişik yaralanmalar sonucunda da makatı saran kaslar veya bunları kontrol eden sinirler zarar görerek inkontinens oluşabilir.

Genellikle insanlar bu durumu utanılacak bir şey olarak gördükleri için hekime başvurma oranı düşüktür. Hekime başvurulduğunda öncelikle sorunun sebebi araştırılır. Bu amaçla değişik testler uygulanarak sonuçlar incelenir. Bu testlerin sonuçlarına göre değişik tedaviler uygulanabilir. Ancak kesin olan nokta, her ne tedavi uygulanırsa uygulansın genellikle kaçırma tam anlamıyla ortadan kaldırılamayacaktır.
İnkontinens tedavisinde eğer kaslarda yırtık varsa onarım yapılır. Belirgin bir yırtık yoksa öncelikle ameliyatsız yöntemler (makata injeksiyonlar, biyofeedback, sakral sinir stimülasyonu gibi) denenir. Fayda sağlanamayan durumlarda hastanın bacağından alınan bir kasın makat çevresine sarılması işlemi ile makat kasları güçlendirilebilir.

Çok ileri olgularda suni sfinkter denilen aletler uygulanmış olsa da gerçek anlamda başarılı olmamıştır. Bu gibi durumlarda hasta konforunun sağlanabilmesi için bazen bağırsağın torbaya bağlanması gerekebilir.

Yorum Yaz