Bebek ve Çocuklarda En Sık Karşılaşılan Ağrılar

http://centralhospital.com/

 

Bebek ve küçük çocuklarda karın ağrısının sebepleri nelerdir?

Bebek ve küçük çocuklarda başlıca karın ağrısı sebepleri; infantil kolik, gastroozefageal reflü, süt protein alerjisi (laktoz intoleransı), kabızlık ve üşütmedir. Bu şikayetler sık görülür. Nadiren enfeksiyonlara bağlı akut gastroenterit, idrar yolu enfeksiyonu, parazit gibi hastalıklar da karın ağrısı yapabilir. Çok nadiren bağırsak tıkanması ve düğümlenmesi, karın içi organlara ait yapısal ve iltihabi hastalıklar da karın ağrısı nedeni olabilir.

Anne babalar, konuşamayan çocukların karnının ağrıdığını nasıl anlayabilir? Çocuğun hangi hareket ve davranışları karnının ağrıdığına işarettir?

Bebeklerde oluşan karın ağrısı pek çok nedene bağlı olabilir. Bu ağrıya bazen kolik ya da kabızlık sebep olabildiği gibi bazen de ağrı ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu sebeple anne-babaların ağrının özelliğine ve belirtilerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bebekler karın ağrısı yaşadıklarında ağlama, huzursuzluk, ayaklarını karına çekme, emmede isteksizlik gibi belirtiler gösterirler. Ağrı esnasında karınları sert olur ve hassastır.

Gazdan kaynaklanan karın ağrısı için evde ne tür uygulamalar yapılabilir? Karın ağrısında sıcak kompres uygulamak doğru mu? 

Küçük bebeklerde gaz sancıları genellikle akşam saatlerinde oluşur. Süt ile beslendikleri ve henüz yürüyemedikleri için de karınlarındaki gazı rahat atamazlar. Bu durum da gidip gelen ağrılar şeklinde ciddi gaz sancıları çekmelerine yol açar. Gaz sancısı çeken bebeklere karın masajı yapma, sıcak kompres uygulama, beslenme sonrası sırtını sıvazlama, kucağa alıp sallama, ılık bir banyo yaptırma, bacaklarında bisiklet çevirme gibi hareketler yaptırma ve araba ile gezdirme gazın çıkarılmasında yardımcı olur. Ayrıca bebekte karın ağrısı olduğunda sıcak su torbaları uygulamak doğrudur çünkü sıcaklık krampları çözer.

Anne babaların  bebek ve çok küçük çocuklarının  karın ağrısı sebebiyle uyguladıkları  yanlış davranışlar nelerdir?

Ailenin bu durumlarda paniklemesi oldukça yanlıştır. Bununla birlikte sebebini bilmedikleri bir ağrı için hemen ağrı kesicilere başvurmaları da doğru değildir. İlk önce kendi çocuk doktorları ile bu durumu paylaşmalı ve hekim yönlendirmesine göre hareket etmelidirler.

Gaz sebebiyle oluşan karın ağrısı  için  ne tür masajlar uygulanabilir?

Gaz sebebiyle oluşan karın ağrıları için bebeğin karnı saat yönünde hafif dokunuşlarla ovalanabilir. Gerekirse bebek yağları ile masaj uygulanabilir. Aynı zamanda bebeğin ayakları dizlerden kırılarak, karnına doğru yavaşça hareketlerle masaj şeklinde yapılan uygulamalar da faydalı olur.

Karın ağrısı sebebiyle ne zaman doktora başvurulmalı?

Eğer bebekte karın ağrısı çok uzun sürüyorsa, bu ağrıya kusma eşlik ediyorsa, karın ağrısı ile birlikte kaka yapamıyorsa, emmesi azalmışsa, ateşi varsa, bitkin ve hipotonik ise mutlaka karın ağrısı daha ciddi bir nedenden kaynaklanabileceği için doktora başvurulmalıdır.

Bebek ve çok küçük çocuklarda kulak ağrısının sebepleri nelerdir?

Bebek ve çocuklarda kulak ağrısına neden olan bazı durumlar vardır. Kulak iltihabı özellikle orta kulak iltihabı, buşon yani kulak kiri, banyo esnasında su ile temas, nadiren de olsa kulağa yabancı cisim kaçması başlıca sebeplerdir. Aynı zamanda uçak yolculuğunda kulağın maruz kaldığı basınçlar, rüzgar ve cereyanda kalma, süt dişi çıkarma da kulak ağrısı nedenleri arasındadır.

Bebek ve küçük çocukların kulağının ağrıdığını nasıl anlayabiliriz? Çocuğun hangi hareket ve davranışları kulağının ağrıdığına işarettir?

Bebek ve küçük çocuklarda kulak ağrısını tespit etmek güçtür. Bebeğin kulak ağrısı ancak davranışlarından anlaşılabilir. Sebepsiz ve şiddetli ağlama ile birlikte ağrıyan kulağına dokundurmama ve o kulağın üzerine doğru yatma, sürekli kulağını çekiştirme, ayakları ile sağa sola tekme atma gibi hareketlerden ağrısının olduğu anlaşılabilir.

Çocuklarının kulak ağrısı için anneler evde pratik neler yapabilir?

Evde yapılan pratik çözümler bebeğin kulak ağrısını ve sancısını kısa süreliğine geçiren ve tedavi amaçlı olmayan yöntemlerdir. Bu sebeple önermiyoruz. Böyle bir durumda yapılacak en doğru şey en kısa zamanda bebeğin uzman bir doktora gösterilmesidir.

Bazı  doktorlar  kulak ağrısı için azıcık  zeytinyağı damlatılabileceğini,  kulak üzerine  sıcak havlu koyulabileceğini söylüyor. Doktora gidene kadar bu tür uygulamaları yapmak doğru mudur?

Kulak ağrısında bizim ebeveynlere önerimiz doktora gidene kadar hekimin tavsiye ettiği  ağrı kesicilerden birini vermektir. Ayrıca öncesinde sıcak havlu uygulaması yapılabilir. Doktora gitmeden ve doktor bilgisi dışında kesinlikle kulağa herhangi bir şey sürülmemeli ve damlatılmamalıdır.

Çocukta kulak ağrısı haricinde bir de ateş ve akıntı varsa evde neler yapılabilir?

Kulak ağrısı var ise önce çocuğun ateşi ölçülmelidir. Çocuğun işitme kaybı olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Başı sizden taraf değilken ona seslenip sizi duyup duymadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bebeğin kulağında akıntı olup olmadığı kontrol edilmeli, kulağın dışına akmış bir iltihap varsa bu tespit edilmelidir. İltihaplanma ağrıya sebep olabileceğinden, bu tarz durumlarda iltihabın dışarı akmasına engel olacak pamuk ya da benzeri bir nesne çocuğun kulağına asla konmamalıdır.

Bebeklerde dişler çıkarken neler olur?

Bazı bebekler çok nadiren hiç bir bulgu vermeden de diş çıkarabilir. Bazıları ise önemli derecede sıkıntı çekebilirler. Bebeklerde diş çıkarken görülen bulgular; ateş, huzursuzluk, iştahsızlık, kusma ve ishal olabileceği gibi damaklarda şişlikler de oluşabilir.

Bebeklerde  diş çıkarken  neler yapılmalı? Diş çıkaran bebeği rahatlatmak için neler yapılabilir?

Diş çıkaran bebeklere yapılması gereken semptomatiktir. Bebek diş çıkartırken sıkıntı çekiyorsa, diş etine hafifçe baskı yaparak rahatlaması sağlanabilir. Eller yıkandıktan sonra bir parmakla o bölgeye hafif baskı yapılması ya da bebeğin temiz bir bezi ısırmasına izin verilmesi oldukça fayda sağlar. Diş kaşıyıcılar da bebeklerde rahatlama sağlayabilir. Bunların dışında bebeğin ateşi varsa ateş düşürücü veya ağrı kesicilerden yararlanılabilir.

Diş çıkarken ağrıyı azaltmak için neler yapılabilir? “Bebeğin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapılmalı” önerisi doğru mu? Eğer doğruysa bu masaj nasıl yapılmalı? 

Soğuk nesneler bebeğin dişetindeki ağrıyı ve kızarıklığı azaltabilir. Örneğin temiz küçük bir bez parçası buzdolabında soğutulduktan sonra çocuğun damağına uygulanabilir. Buzdolabında soğutulmuş su içeren dişlikler de aynı görevi görür. Burada dikkat edilecek nokta bebeğin dişetlerine uzun süre soğuk uygulama yapılmamasıdır.

Bebekler diş çıkartırken ağrı kesici vermek doğru mu? Hangi durumlarda ağrı kesici verilebilir? Hangi ağrı kesici türleri verilebilir?

Eğer ihtiyaç duyuluyorsa mutlaka doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Yine doktor kontrolünde bebeğe verilen parasetamol ya da ibuprofen içeren ilaçlar da ağrısını azaltabilir. Bebekler diş çıkartırken çok ilaç verilmemelidir. Çok ilaç kullanımı altta yatan başka bir hastalığın oluşturduğu ateşi düşüreceğinden o hastalığın anlaşılması zorlaşabilir.

Bebeğin diş çıkartırken yaşadığı ağrıyı azaltabilmek için doğrudan diş etlerinin üstüne uygulanan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar diş etlerini belli bir süre için uyuşturan maddeler içerdiklerinden kısa süreli bir çözümdür. Ancak bu ilaçları kullanırken dikkat edilmesi gerekir. Bebeğin boğazına değmemesi sağlanmalıdır. Eğer o bölge ilaç yüzünden uyuşursa bebekte öğürme refleksi azalabilir ve yemeklerin akciğerlere kaçmasına sebep olabilir.

Bebek diş çıkartırken  hangi durumlarda doktora başvurulmalı?

Bebekte diş çıkartırken çok yüksek ateş ile birlikte kusma ve ishal görülüyorsa bu durum bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple en kısa sürede çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Konusunda uzman olan hekim bu semptomların düzeltmesinde aileyi doğru şekilde yönlendirerek, bilgilendirecektir.

Yorum Yaz