Kireçlenen Dize Protez

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faik Altıntaş, dizdeki kireçlenme nedeniyle yürüyemeyen hastaların protez ameliyatından sonra gündelik hayatına devam edebildiğini belirtiyor.

Dizde özellikle ileri yaşlarda oluşan yıpranmalar ağrılara hatta çoğu zaman yürüyememe sorununa neden olabiliyor. Normalde bir saat rahat yürüyebilen bir kişi diz sorunları nedeniyle 10 dakika yürüyemez hala gelebiliyor. Bu gibi durumlarda ayrıntılı bir muayeneden sonra gerekiyorsa protez ameliyatına karar verdiklerini belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faik Altıntaş, “Protez ameliyatı yaptığımız hastalar 20 yıl rahat ediyorlar” diyor.

Prof. Dr. Altıntaş, dizdeki kireçlenme ile ilgili şu bilgileri veriyor:
“İleri yaşta oluşan diz eklemindeki kıkırdak harabiyetinin sonucunda yük taşıyan bölgelerin etrafına kalsiyum birikmesiyle yeni kemik oluşumuna kireçlenme deniyor. Hastada ağrı, yürüyememe ve zamanla dizlerde eğrilik, bacaklarda çarpıklık oluşuyor. Örneğin 60 yaşındaki bir hasta bir saat yürürken kireçlenme nedeniyle yarım saat yürüyebiliyor, sonra bu süre gittikçe azalıyor ve hiç yürüyememe noktasına geliyor. O noktaya gelmeden mutlaka tedavi edilmesi gerekir. İleri yaşta olan diz kireçlenmesinin tedavisi ise protez ameliyatıdır. Bu ameliyatla diz eklemine protez yerleştirerek hastayı ağrısız yürütüyoruz. Bugün dünyada hastaya en fazla yarar sağlayan ameliyatlardan bir tanesidir. Çünkü dizi ağrıyan insan, ağrısı için her gün bir ilaç almak zorundadır, o ilacın maliyeti, yan etkileri var. Oysa protezle hasta 20 sene ağrısız yürüyebilir.”

Bilgisayarlı ameliyat
Protez ameliyatının başarılı sonuçlanması için çok iyi bir cerrahın operasyon yapması gerektiğini belirten Dr. Altıntaş, ikinci olarak da dizin açılarına göre protezin doğru yerleştirilmesi gerektiğini vurguluyor:
“Dizin belirli açıları vardır. Dolayısı ile protezi dizin açılarına uygun olarak yerleştirmek lazım. Eğer kişinin dizi yıpranma sonucu eğrilmişse o pozisyonda protezi koyarsak protezin ömrü çok kısa olur. Ancak önce bacağı düzeltip protezi koyarsak o zaman protezin ömrü 20 yıldır. Bağları eşit ve dengeli tutmak çok önemlidir. İnsan eli ile yapılacak hatayı en aza indirmek için bilgisayar sistemi kullanıyoruz. Diz ameliyatlarında bilgisayar kullanarak diz açılarını hatasız oluşturuyoruz.”

100 yaşındaki hastaya bile yapılabilir
Dize protez ameliyatının herkese yapılabildiğini de söyleyen Prof. Dr. Faik Altıntaş, “Her yaşta uygulanacak bir operasyondur. 100 yaşındaki hastaya bile yapılabilir. Sadece iki gruba yapmıyoruz. Birinci grup çocuklar. Çünkü protezin kemik gelişimini tamamlamış kişilere uygulanması gerekir. İkincisi ise dizde aktif iltihap olanlara uygulanmaz. Önce iltihap tedavisi yapılır. Sonra ameliyat edilebilir” diyor.

Yorum Yaz