Memede Süt Kisti ve İyi Huylu Bir Tümör: Fibroadenoma

Prof. Dr. Erdoğan Sözüer
Genel Cerrahi Uzmanı
Memeden süt gelmesi (Galaktore)
Bu şekilde anormal bir dönemde memeden süt gelmesi, memede süt yapımına neden olan hormonların artmış olduğunu düşündürür. Memede süt imalini sağlayan hormon ‘prolaktin’ isimli bir hormondur. Bu hormon beyinden üretilir ve memeden süt salınmasını uyarır. Aşırı prolaktin üretimi memeden normal olmayan zamanlarda da süt salınımı meydana gelir. Bu nedenle hastanın meme dışında beyinde (hipofizde) bir hastalığı olup olmadığı araştırılmalıdır.
Süt kistleri (Galaktosel)
Süt kistleri kadının hamilelik veya emzirme döneminde meydana gelebilir. Bunlar her zaman iyi huylu ve kanser olmayan oluşumlardır. Çoğu zaman hareketli, düzgün ve yumuşak olarak karşımıza çıkmakla birlikte sert ve hareketsiz de olabilirler. Bunlara genellikle müdahale edilmez ancak rahatsızlık veriyorsa ince iğne ile içlerindeki sıvı çekilerek kurutulabilirler.
 
Fibroadenoma
Genç kadınlarda özellikle 20-30 yaş grubunda sık görülür. Kadın memesinde en sık görülen iyi huylu tümörlerden biridir. Süt bezlerinin aşırı büyümesi ile oluşan kitlelerdir. Gelişmesinde östrojen (kadınlık hormonu) aktivitesindeki artışın rol oynadığı düşünülmektedir.   Fibroadenomlar genellikle yuvarlak hatlı, düzgün yüzeyli, çevre dokulardan keskin sınırlarla ayrılabilen, ağrısız, lastik kıvamında ve hareketli lezyonlardır. Boyutları bazen milimetrik düzeyde iken, zaman zaman bir kaç santimetre çapına ulaşabilir, nadiren 5-10 cm büyüklüklere kadar da varabilir. Bazı kadınlarda tek olurken bazı hastalarda bir çok fibroadenom görülebilir.Bazen yıllarca aynı boyutta kaldıklarını, hatta gerileme döneminde küçülebildiklerini görüyoruz. Ancak bazıları da büyümeye devam ederler ve memelerde şekil bozukluğuna yol açarlar.
Klinik olarak yanlış tanınma riskleri vardır. Gerçekten de fibroadenom ön tanısı ile takip edilen bazı hastaların ileri tetkikler sonucunda aslında kanser oldukları saptanmıştır. Bu yüzden tipik bir görüntü olsa bile kitle olarak kabul edilmeli ve üçlü tanı yöntemi uygulanmalıdır.
Üçlü tanı yöntemi nedir?
Muayene + Radyolojik tetkik + Biyopsi alınarak yapılan patolojik inceleme
Bu nedenle biz, özellikle 35 yaş üzerindeki kişilerde rastlanan fibroadenomların (bezelerin) çıkarılmasını önermekteyiz. Daha genç yaştaki kişilerde görülen fibroadenomların takip edilmesi, klinik şüphe olmaması halinde kabul edilebilir bir yöntemdir.
Hastalarımızın bize sık sorduğu bir soru şudur: Benden bu kitleyi aldınız, tekrarlar mı? Burada kitlenin niçin alındığını düşünelim. Tanı için. Bu kitle nedir? Biz neyle karşı karşıyayız? Memenin kitle oluşturmasına, yeniden fibroadenom üretmesine cerrahi olarak engel olmak mümkün değildir. Bu nedenle kitlesi çıkartılan bir hastada daha sonra memenin değişik yerlerinde tekrar fibroadenom olabilir. Beklide tekrarlamaz. Bu sorunun kesin ve doğru bir cevabı yoktur.

Yorum Yaz