Parkinson Hastalığı Teşhis ve Tadavisi

MÜTFV Academic Hospital & Tıp Merkezi
Nöroloji Bölümü Parkinson Çalışma Grubu
http://www.academichospital.com.tr

Parkinson hastalığı beyindeki dopamin üreten nöronlardaki (sinir hücreleri) harabiyetten kaynaklanan bir hastalıktır. Yavaş başlangıçlı ve ilerleyicidir. İlerleme hızı, her hastada farklıdır.

Parkinson hastalığının belirtileri nasıl oluşur?
Dopamin üreten sinir hücrelerinin % 60 – 80’i kaybedildiğinde hareketlerimizi ortaya çıkaran kaslar arasındaki uyum kaybolur. Harekete başlamada zorluk, yavaşlama, istemsiz hareketler ortaya çıkar.
Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir?
İstirahat tremoru (titreme):eller gevşek durumdayken olan titreme,
Hareketlerde yavaşlama /bradikinezi),
Uzuvlardaki katılık (rijidite),
Denge bozukluğu,
Bulgular genellikle tek tarafta ve çoğunlukla elde titreme ile başlar. Daha sonra belirtiler aynı taraftaki diğer uzuva ve sonra karşı tarafa geçer. Titreme, hareketlerde yavaşlama ve katılık erken bulgulardır. Denge problemleri ise hastalığın 10.yılında veya daha sonra ortaya çıkar. Diğer sık rastlanan belirtiler ayakları sürüyerek yürüme, öne doğru eğilme, el beceri gerektiren işlerde zorlanma, el yazında küçülme, ses kısılması ve konuşmanın zor anlaşılmasıdır.
Parkinson hastalığının adı nereden gelmektedir?
19.yüzyılda yaşamış bir İngiliz hekimi olan James Parkinson ilk vakayı tanımlamıştır.
Kimler Parkinson hastalığına yakalanır?
Genç yetişkinlerde de görülebilmekle birlikte, daha çok ileri yaşta ortaya çıkar. Ortalama 60 yaş civarında hastalık başlar. Parkinson hastalığına neden olduğu kanıtlanan çevresel bir toksin yoktur. Kırsal alanda yaşamak, kuyu suyu içmek, sebze yetiştirmek tanımlanmış ancak kanıtlanmamış risk faktörleridir. Genetik olarak yatkın olan kişilerde bu çevresel faktörler daha önem kazanabilir.
Parkinson hastalığının seyri nasıldır?
Parkinson hastalığı yavaş ilerler. Her bir hasta için ilerleme hızını tahmin etmek mümkün değildir. 5-8. yıllar arasında çoğunda ilaçla ilgili güçlükler, 10-12.yıllarda da çoğunlukla denge bozukluğu başlar.
Parkinson hastalığında tanı nasıl konulur?
Deneyimli bir nörolog tarafından klinik belirtiler dikkate alınarak tanı konulur. Parkinson hastalığına benzeyen diğer durumlar, bir takım kan ve radyolojik tetkiklerle dışlanmalıdır.
Parkinson hastalığı tanısını aldınız! 
Bu hastalık ömür boyu devam eder. Bu özelliği açısından yüksek tansiyona veya şeker hastalığına benzetebiliriz. Parkinson hastalığının da tansiyon ve şeker hastalığı gibi ilaç tedavisi vardır ve bu ilaçları ömür boyu kullanmanız gerekecektir.
İlaçları düzenli kullanmak; ilaçları belirtilen saatlerde ve belirtilen şekillerde almak demektir. Bazı ilaçlar aç karnına alınıp, üzerine bir saat açlık gerektirirken, bazı ilaçlar da tok içilmelidir. Ayrıntıları doktorunuz ile paylaşarak öğrenmelisiniz.
İlaç düzeni dışında hayatınızın da düzenli olması lehinizedir. Düzenli yürüyüş, egzersizler ve mümkünse bisiklet ve yüzme sporları en faydalı olanlarıdır.
Parkinson ile kaliteli bir yaşam sürmek için ne yapmalı?
Zaman içinde Parkinson hastalığının vücudunuzda ve yaşam biçiminizde ne gibi değişiklikler yapabileceğini öğrenin.
Cerrahi tedavi ilaç tedavisinin komplikasyonları olduğunda veya ilaçlarla kontrol edilemeyen tek taraflı titremesi olan vakalarda kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi sonrasında ilaç kullanımı devam etmektedir.Parkinson hastalığı tedavisi bir ekip işidir. Bu ekibin üyeleri hasta, hasta yakınları ve ilgili doktor veya doktorlarınızdır. Nöroloji uzmanına ek olarak ekibe fizyoterapist ve psikiyatrist katılabilir.

 

Yorum Yaz