Polikistik Over Sendromu Ameliyatı

cem.fogluProf. Dr. Cem Fıçıcıoğlu
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
http://www.cemficicioglu.com.tr/

Yumurtalıklarda birçok iyi huylu kistin oluşmasıyla meydana gelen hastalığa polikistik over sendromu denmektedir. Yumurtalıklarda oluşan ve tıp literatüründe kist olarak adlandırılan bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir.

Polikistik over sendromu daha çok 35 yaş altındaki kadınlar için risk oluşturmaktadır. Polikistik over sendromu beyindeki hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sendromu yaşayan kadınlarda kadınlarda düzenli yumurtlama gerçekleşmemektedir. Bu durumda kadınlar gebe kalamama gibi ciddi problemlerle de karşı karşıyadırlar.

Polikistik over sendromu ameliyatına geçmeden önce

Polikistik over sendromu hastalığını yaşayan kadınlar için öncelikle kilo sorunu söz konusu ise fazla kiloların verilmesi istenir. Fazla kiloların verilmesinin yanı sıra kadının yaşam tarzında da değişikliğe gitmesi önerilir. Örneğin kadının zararlı alışkanlıklarını bırakması istenir. Sigara içmemesi ve alkol tüketmemesi önerilir.

Polikistik over sendromu tedavisinde kilo kontrolü en önemli faktördür. Polikistik over sendromu olan kadınlarda dengeli beslenme çok önemlidir ve yaşam tarzı haline gelmelidir. Kilolu olmak ya da kilo almak polikistik over sendromu belirtilerinin şiddetini arttırarak ileriye dönük sağlık problemlerinin çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden kilo almamak, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek çok önemlidir. Sık sık ve azar azar yemek yeme alışkanlığı kazanılmalıdır. Böylelikle açlık krizleri azalır ve vücut yağlanma riski azalır.

Eğer, kişinin yaşam tarzını değiştirmesi polikistik over sendromu sorununu çözmediyse medikal (ilaç) tedaviye geçilebilir. Medikal yoldan yumurtlama elde edilemediği hallerde cerrahi müdahale yöntemiyle yumurtlama sağlanmaya çalışılır.

Polikistik over sendromu ameliyatı

Polikistik over sendromu ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Öncelikle hastanın göbeğinin içerisinden 10 mm’lik bir kesi uygulanır. Polikistik over sendromu ameliyatının tıp dilindeki ismi ovarian drilingtir. Polikistik over sendromu ameliyatının yapılmasındaki amaç hastanın cerrahi yollardan yumurtlamasını sağlamaya çalışmaktır. Cerrahi müdahale ile hastanın yumurtalıklarında 6 veya 8 tane küçük delikler açılmaktadır. Bu delikler yumurtanın arka tarafından açılmaktadır. Bunun sebebi de ameliyat sonrasında yumurtada meydana gelebilecek yapışıklık riskini ortadan kaldırmaktır. Ameliyat sonrası meydana gelebilecek bu yapışıklıklar kısırlık nedeni olabilmektedir.

Polikistik over sendromu ameliyatında amaç dokulardaki androjenik unsurları azaltarak kadının yumurtlamasına katkıda bulunmaktır. Cerrahi müdahalede ayrıca kadının tüplerinin açık olup olmadığı da kontrol edilir. Ameliyat sonra erdirilirken trokarlar kontrollü bir şekilde çıkarılarak kadının ameliyata bağlı iç kanamasının olup olmadığı da kontrol edilir. Herhangi bir kanama yoksa karından gaz boşaltılmaya başlanır.

Polikistik over sendromu ameliyatı, anestezi altında gerçekleştirildiği için tamamen ağrısız bir yöntemdir. Araştırmalar ameliyattan sonra kadının ovuslayon ( yumurtlamasında) oranında artış olduğunu da göstermektedir.

Yorum Yaz