Prematüre Bebekte Göz Sorunu

Prematüre doğan ve oksijen verilen bebeklerin yüzde 50’sinde görülen retina damarlarındaki gelişim sorunu Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi’ndeki RETCAM adlı cihazla erken teşhis ediliyor.tedavi edilmezse körlüğe bile neden olabilen bu hastalık için erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Normal doğum süresinden daha önce dünyaya gelen ve oksijen verilen bebeklerin gözleri risk altında. Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. M. Levent Alimgil, hangi durumlarda bu riskin oluştuğunu şöyle anlatıyor:
“Prematüre, düşük doğum tartılı bebekler doğum sonrası bir süre kuvöz tedavisinde kalmak zorundadırlar. Bu yüksek oksijen alımı, henüz daha tamamlanmamış retina damarlarının gelişimini sekteye uğratıyor. Dolayısı ile damarların gelişimi gecikiyor. Damar gelişiminin gecikmesi ise retina dediğimiz gören tabakada bir hasara neden oluyor. Retina yeterli derecede kanla beslenemediği zaman bir madde salınımı başlıyor. Bu madde yeni damar oluşumlarında etkili oluyor. Ne yazık ki bu yeni damar oluşumları göz için zararlı. Oluşan membranlar kısalmaya başlıyor ve gözün gören tabakasında çok ciddi zararlara neden oluyor. Bu damarlar sağlam bir duvara sahip değildir. En küçük bir travma, tansiyon yükselmesi kanamaya neden olur. Bu tür bebekler pediyatristlerin kontrolü altındayken bize verdiği bilgiler doğrultusunda çok ayrıntılı bir muayene gerçekleştiriyoruz. Bu muayenede bulgular varsa hemen bunun tedavisine geçmemiz gerekiyor. Bu bebekleri muayenede bebeğin gözünün içine bakmamız gerekiyor.”

Bu noktada teknolojinin çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Alimgil, şunları söylüyor:
“Standart teknolojiler kullanılarak gözün içi görülebilir ancak kaydetmek mümkün değil. Şimdi bizim yeni kullandığımız RATCAM adlı cihazla bebeği hafifçe uyutup göz bebeğini büyüttükten sonra özel bir kamerayla gözün tüm ayrıntısını hem fotoğraflayarak hem de video formatında kaydediyoruz. Bu bize hem tanıyı sağlamamıza imkan veriyor hem de eğer ilk muayenede tedavi gereği yok ise daha sonraki takipler için kalıcı bir görüntü oluyor elimizde. Dolayısı ile hastayı takip etmemizi çok kolaylaştırdı. Bir diğer kolaylık da uyguladığımız tedaviden sonra, tedavinin öncesi ve sonrasındaki gelişimi objektif olarak görebiliyoruz. Bunların hepsini kaydetmek mümkün. Bu cihaz ülkemizde başka bir hastanede yok. Tedavi kriyoterapi ve laser seçenekleri var. Amaç iyi beslenemeyen alanları tahrip ederek yeni damar oluşumları ve membranların gelişimini önlemek. Dolayısı ile zararlı damarların ortaya çıkmasını engelliyoruz.”

Bu tedavinin yüz güldürücü sonuçlar verdiğini belirten Alimgil, “Bu hastalık körlükle sonuçlanan bir hastalık. Eğer teşhis konulamaz ve tedavi yapılamazsa körlük başlar. Çünkü bu hastalıkta bir eşik sınırı var. O sınırı geçtikten sonra hastalık çok hızlı ilerliyor. İleri seviyelere geçmeden hemen tedavi uygulamak lazım. Aksi halde bebekler çok ağır ameliyatlar geçiriyor. Bu nedenle erken teşhis çok önemli” diyor.

Yorum Yaz