Prostat Hakkında Öğrenmeniz Gerekenler

Prof. Dr. Yalçın İlker
MÜTFV Özel Academic Hospital Üroloji Bölümü

Prostat erkeklerin hayatında en çok doktora gitme nedenlerinden biridir. Her ne kadar yaş ilerledikçe bu olasılık artmakta ise de genç yaşlarda da prostat kökenli enfeksiyonlar görülebilmektedir. Prostat kökenli en sık görülen üç hastalık kronik prostat, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseridir.

Kronik prostat yavaş seyirli, sinsi, tanısı ve tedavisi kolay konamayan bir hastalıktır. ABD ve Hollanda’da yapılan çalışmalarda genç erkeklerin yüzde 4-5 nin bu hastalığı geçirdiği bulunmuştur. Kendini genellikle erkek cinsel organının altında dolgunluk hissi ve ağrı, idrar yaparken yanma hissi, cinsel boşalma esnasında ağrı, hafif ateş ve halsizlik gibi belirtiler ile gösterir. Tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Genellikle kısa süreli tedaviye cevap vermez, uzun süreli tedavi gerektirir.

İyi huylu prostat büyümesi yaşlı erkeklerde en sık görülen hastalıktır. Yapılan çalışmalarda 50-60 yaş grubunda yüzde 40, 60-70 yaş grubunda yüzde elli, 80-90 yaş grubunda yüzde 80 oranında görülmektedir. Kendini zor idrar yapma, gece idrara kalkma, idrar kaçırma, idrar sonrası damlama, sık idrar yapma gibi yakınmalar ile belli eder. Yakınmaların son noktası idrarın tamamen tıkanması ve sonda takılması zorunluluğunun ortaya çıkmasıdır. Tedavisinde sadece takipten, ilaç tedavisine ve ameliyata kadar birçok seçenek vardır.

Prostat kanseri erkeklerde tüm dünyada en sık görülen dördüncü sıradaki kanserdir. 50 yaş üstü erkeklerde ise dünyada birçok ülkede en sık görülen kanserdir. İyi huylu prostat büyümesi ile aynı yakınmaları verebileceği gibi hiç yakınmaya yol açmadan birçok yere yayılabilir. Tanısı fizik inceleme, PSA testi (kanda bakılıyor) ve prostattan parça alınıp incelenmesi ile konulur. Tedavisinde hastanın yaşı ve hastalığın yayılma durumuna göre cerrahi, ışın tedavisi veya ilaç tedavisi yöntemlerinden birisi seçilir.

 

Yorum Yaz